Enjoy shopping & crafting with us..

Sunday, May 27, 2018

Hadiah DIY Hari Guru

Assalamualaikum & Salam Sejahtera... 

Apa khabar semua? Apa khabar juga amalan puasa korang? Mood kami tengah rajin untuk update tentang FELT CRAFT ni. Dah lama sangat di tinggalkan. Bukan bermakna kami sudah tutup business FELT CRAFT kami tapi kami terhadkan pengambilan order! Almaklumlah kami sudah terikat dengan pekerjaan hakiki yang baru. So, tanggungjawab itu perlu diutamakan sebabkan ianya punca rezeki utama kami.. 





Ini adalah project tempahan MINI PILLOW kami. Maaflah, tak berapa ingat siapa yang order. Banyak sangat time ni sebab untuk dihadiahkan sempena HARI GURU... Seronok bila tengok budak-budak sekolah excited untuk hadiahkan kepada cikgu kegemaran masing-masing. 

Time kami dulu ada juga hadiahkan cikgu sempena Hari Guru. Tapi just bagi music box, tempat letak pen... Semua yang dah readymade... Hadiah DiY ni susah sikit nak dapat. So amat bertuahlah budak-budak zaman sekarang. 


Final result!!! Cantik tak? 
Insya Allah, kalau korang juga berminat untuk membuat tempahan, boleh terus WhatsApp kami di 011-24274941 tau. Nak email pun boleh. Nak DM kat Instagram pun boleh. Nak PM di FB / Page FB pun boleh... Banyak caranya... 

Baiklah, lastly terima kasih sebab korang sudi singgah, baca & komen di Blog kami. Semoga kita dapat bertemu di entry akan datang... 

Saturday, May 19, 2018

GiveAway Ramadhan by QasehMuslimah-Munirah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Apa khabar semua? Di harap demam PRU14 sudah habis & selesai. Sebenarnya kami runsing juga hari-hari bercakap tentang PRU14... Masing-masing ada pendapat dan kepentingan sendiri. Memang tak akan dapat memuaskan hati semua pihak kan? 

Tapi kali ni kita nak borak tentang Pilihanraya Ramadhan pula... Rasanya lebih baik kan? Lagipun bulan Ramadhan ni kita harus sambut dengan penuh semangat & meriah! Betul tak? 

So, apa kata sempena menyambut Bulan RAMADHAN ni, kita buat GiveAway sikit. Kami nak tawarkan 2 hadiah GiveAway kepada sahabat yang sudi join GiveAway kami. Tiada sponsor!!! Siap original handmake dari kami tau. 



Syarat-syarat nya? 
SENANG SANGATTTTTTT...!!!!! 

1) FOLLOW BLOG :- 
QasehMuslimah-Munirah
MyNewBlogger

2) FOLLOW IG :-
eira_eppy
byqmm

3) LIKE & FOLLOW PAGE FB :-
Munirah Mustafar
QMMWardrobe
QasehMuslimah-Munirah

4) Buat 1 entry tentang GIVEAWAY kami ni dimana tajuk nya 
"GiveAway Ramadhan by QasehMuslimah-Munirah"

5) Jangan lupe TAQ BLOG KAMI di BLOG, FACEBOOK & INSTAGRAM. 
(pemilihan pemenang bergantung kepada bilangan LIKE & SHARE friend korang juga)

6) Lastly, masukkan LINK korang di ruangan komen kami.  

TARIKH TUTUP : 31 MAY 2018

Hadiah nya : 2 unit MINI PILLOW FELT CRAFT dari QMM WARDROBE

Sambil-sambil kita join GIVEAWAY ni sambil-sambil kita tambah kenalan.

Tuesday, May 15, 2018

Salam Ramadhan 1439H

Assalamualaikum & Salam Sejahtera... 

Dalam kita sibuk-sibuk berbincang tentang PRU14 & Politik Malaysia ni, apa kata kita ubah topik perbincangan kita pula. Kearah yang lebih baik & positif! 

Kami kali ni bukan nak borak & komen tentang PRU14 & politik Malaysia tapi nak ajak korang semua COUNTING FOR RAMADHAN.. 

Dah dekat sangat. Semoga kita diberi peluang lagi untuk sama-sama mengharungi & berebut nikmat serta pahala Bulan Ramadhan. Amiiinnn... 


Kami juga ingin memohon maaf jika sepanjang & sebelum ini kami ada sakit kan hati korang semua melalui penulisan ataupun percakapan serta perbuatan kami. Sama-samalah kita hargai & manfaatkan Bulan Ramadhan, bulan penuh keberkatan ini. 

SALAM RAMADHAN 
Ikhlas dari kami
Team QasehMuslimah-Munirah

Thursday, May 10, 2018

PRU14

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Semua sudah sedia maklum dengan keputusan PRU14 kan? Banyak kejutan yang berlaku... Kami pun selesai tunaikan tanggungjawab kami... Alhamdulillah...

Kami gerak balik ke Kelantan (tanah tumpah darahku) pada jam 9pagi 08/05/2018. Lebih kurang jam 6.30petang kami selamat tiba di rumah.
09.05.2018 lebih kurang jam 9pagi, kami adik beradik berjemaah menunaikan tanggungjawab kami mengundi di Sekolah Rendah Kebangsaan Kota. Mak Abah kami pula mengundi di Sekolah Kebangsaan Kota.
09/05/2018 jam 10malam pula kami sudah bergerak balik ke Perak! Memang penat sangat tapi sangat berpuas hati kerana di permudahkan segala urusan kami...

Kami kurang dapat info terbaru berkaitan dengan keputusan PRU14. Almaklumlah, duduk dalam bas! Terima kasih sangat-sangat kepada family & kawan-kawan yang update keputusan semasa PRU14 kali ini. Memang banyakkkk sangat kejutan! Kelantan & Terengganu telah di amanahkan kepada PAS untuk mentadbir negeri... Negeri-negeri lain memang penuh dengan kejutan!

Kami doakan semoga apa yang berlaku pada PRU14 kali ini memberi pengajaran kepada setiap wakil rakyat & parti supaya sentiasa memainkan peranan anda sebagai 'wakil rakyat'! Suara kami memang KECIL tapi apabila kami bergabung, aura nya memang BESAR!!! Dan doa kami juga agar hak serta maruah MELAYU + AGAMA ISLAM itu sentiasa menjadi keutamaan... Hak MELAYU+ISLAM dalam TANAH MELAYU & BUMI MALAYSIA ini...

Semoga dalam tempoh 5 tahun akan datang ini membawa 1001 kebaikan serta keberkatan kepada kita semua. Wahai wakil rakyat & Perdana Mentari ke 7 kami, tunaikanlah segala janji-janji kalian... Sebabnya 5 tahun dari sekarang,kita akan berjumpa di PRU lagi...

Sama-samalah kita muhasabah diri kita. Jangan sesekali kita lalai kerana jika tidak, pihak lain akan ambik kesempatan atas kelalaian kita. Almaklumlah, masing-masing ada kepentingan masing-masing yang perlu di jaga!

Thursday, May 3, 2018

Selamat Mengundi!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua...

Korang semua busy ke? Almaklumlah sekarang kan tengah musim perang untuk mengundi! Yang balik untuk mengundi di laman kampung sudah beli tiket ke belum?

Kami dah siap-siap beli tiket balik Kelantan dah... Alhamdulillah, dapat tiket. Suami kami mengundi di Ipoh, Perak. Manakala kami di Kelantan. Biarpun kami budget nak naik bas malam tapi boleh pulak tak sampai 24jam tiket bas ke Kelantan SOLD OUT!!! Nak naik flight memang tak lahhh.... Kami tak berapa gemar sangat naik flight. Lagipun dari Ipoh nak ke KLIA memang makan masa lama gak, berpetak punggung ni!!!!


Anyway, kami di sini dengan besar hatinya mengucapkan SELAMAT MENGUNDI & MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA!!!

Ingat... Undian kita ini adalah penentu masa depan untuk kita, keluarga, generasi, agama serta negara kita!!! Jangan kerana kita terikut-ikut dengan orang lain, terlalu kejar benda yang belum pasti, membuatkan kita memilih menggunakan emosi!

Jagalah tingkah laku kita, etika kita... 

Selamat Mengundi semua...
Semoga kita semua di lindungi, diberkati serta dipermudahkan segalanya...
Pertahankan hak kita... Jangan sampai terlepas di tangan orang lain... Ini bumi kita, tanah kita...


Sunday, April 22, 2018

AQUA FOR RAMADAN by The Telekung Project

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera...
Sedar tak sedar, Ramadan yang dirindui bakal menjelma lagi. Semoga kita semua direzekikan untuk bertemu Ramadan ini. Pasti ramai mencari peluang untuk menanam benih kebaikan apatah lagi merebut peluang untuk meraikan bonus di bulan Ramadan ini.
TheTelekung Project (PPM-018-10-15082012) ingin mengajak sahabat semua melalui mini project AQUA FOR RAMADAN. Sasaran 3000 karton air minuman untuk diedarkan kepada 10 buah masjid/surau yang akan menjalankan ibadah terawih dan berbuka puasa. Setiap surau/masjid akan diberikan 300 karton air minuman (300 karton x 24 botol = 7200 botol) untuk kegunaan Jemaah sepanjang bulan Ramadan yang bakal menjelma ini.
Sasaran 3000 karton ini bermakna kami akan membuka peluang kepada sahabat yang ingin mengambil peluang ini untuk menyumbang RM 12 sekarton (termasuk kos lori dan labour untuk edarkan ke 10 buah masjid/surau).
Fasa mini project ini adalah seperti berikut:
💡Fasa pertama: Pengumpulan dana untuk menyediakan 3000 karton air minum dengan label khas “100 % from & for Charity”
💡Fasa kedua: Tempahan air minuman di kilang
💡Fasa ketiga: Penghantaran dari Kilang ke tempat Penyimpanan TP
💡Fasa keempat: Edaran ke Masjid/Surau menggunakan 10 buah lori
💡Fasa Tamat.
Kepada yang berminat untuk merebut peluang ini boleh melalui:
CIMB Telekung Project (8600 56 3331) / Pertubuhan Kebajikan Telekung Projek
MBB Admin Telekung Project (5127 7250 1950) / Norazila Abdul Aziz
(Optional ) Emailkan transaksi sumbangan kepada telekungproject@gmail.com dengan menyatakan AQUA FOR RAMADAN
SMS/Whatsapp transaksi melalui +60193597733/ +60197357151
‼️‼️‼️Sgt penting: Mohon isikan borang di bawah utk tujuan DATA AUDITING KAMI:


Fasa pengumpulan dana untuk 3000 karton air minuman ini akan dibuka selama dua minggu bermula daripada 13 April 2018 – 27 April 2018, walaubagaimanapun akan ditutup segera jika telah mencukupi kerana kapasiti project hanya memerlukan 3000 karton air minuman sahaja.
33 hari lagi menuju Ramadan, dan semoga mini project ini menjadi ruang untuk kita #sharewithrandom dan merebut pahala di bulan Ramadan dan sebagai persediaan untuk kita melatih diri melakukan kebaikan yang simple menuju Ramadan yang dirindui.
Salam Ukhwah,
Azila Aziz
13 April 2018
26 Rejab 1439H








Boleh terus refer ke FACEBOOK : TheTelekung Project

Saturday, April 21, 2018

Berita Baik!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera... 

Insya Allah, dalam masa terdekat ni kami ingat nak lancarkan 1 GIVEAWAY untuk semua sahabat Blogger kami...
Tengah siapkan hadiahnya... Insya Allah ada 2 hadiah yang kami sediakan. Itu pun hasil jahitan kami sendiri...

Korang semua get ready je...
Tak susah pun syaratnya sebab kami nak buat suka-suka bagi meraikan sahabat Blogger kami semua...

Monday, April 9, 2018

Jubah byFatinSuhana..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Korang dah baca ke entry tentang Majlis Kesyukuran sempena Perkahwinan adik lelaki kami? Kalau belum, boleh klik link di bawah ni.

1st Entry : Cupid Love Untuk Tetamu Comel


Muhammad Mustaqim Bin Mustafar
&
Azlina Sukery

Alhamdulillah majlis selamat dengan jayanya berlangsung pada 17 Feb 2018 yang lepas. So Insya Allah kami ada kelapangan sedikit untuk update Blog ni. Sambil-sambil share dengan korang apa yang menarik sepanjang majlis berlangsung! 

Kami juga nak share dengan korang antara sponsor dan klik-klik terbaik yang menjayakan majlis keluarga kami ni.

Untuk kali ni, kami nak share dengan korang pihak yang bertanggungjawab untuk baju pengantin adik ipar kami. Di sebabkan adik ipar kami bunting pelamin (Alhamdulillah...murah rezeki mereka...), so agak sukar untuk kami carikan baju pengantin. Mujurlah masa tu kami tergerak hati untuk survey online! Maka, dengan jayanya kami berkenan & adik ipar kami pun berkenan dengan baju dari salah satu butik hebat ni...



Sebenarnya kami memang suka sangat dengan koleksi dari ByFatinSuhana ni. Memang cantik giler... Mulanya kami berkenan nak beli untuk diri sendiri tapi bila fikir balik, baik settle kan bab majlis adik ni dulu. Kebetulan pula ByFatinSuhana tengan buat SALE!!! Sudah tertulis rezeki pasangan pengantin kita ni, saiz baju ada, harga baju dalam budget, memang tak tunggu lagi lah...Terus beli!



Instagram : byfatinsuhana

Disini kami share dengan korang semua link FB, Website & Instagram ByFatinSuhana ni. Manalah tahu sedikit sebanyak dapat membantu korang yang tengah cari koleksi baju muslimah yang cantik-cantik dan bergaya! Untuk pakai biasa-biasa boleh, ke majlis-majlis boleh, semuanya ada di sini. 
Confirm korang rambang mata!!!

Okeylah, ini sahaja yang mampu kami share untuk entry kali ni. Sudilah komen & share Blog comel kami ni nanti ek... Insya Allah kita jupe di entry akan datang...

Sunday, March 25, 2018

Cara MUDAH menggunungkan SAVING & INVESTMENT!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Entry kali ni agak mendalam sikit. Perkara baik seeloknya kita share bersama-sama kan?

Apa planning untuk saving & investment masa depan korang? Itu soalan cepu emas kami... Dulu kami buntu juga, sebabnya bila nak buat saving je confirm duit tu hanyut!! Lastly tiap hujung tahun, saving kami setakat adooo jer...

Alhamdulillah, sekarang kami dah jumpa jawapan dan penyelesaian kepada masalah kami tu. Ini bukannya kami saja-saja nak hebahkan tau. Ini semua mungkin salah satu jawapan untuk simpanan masa depan korang juga. Rezeki kami bila jumpa dengan orang yang betul dan pada masa yang betul dan awal!




Orangnya nampak biasa je kan? Tapi sebenarnya memang luar biasa! 1st time kami dengar penjelasan & pencerahkan berkaitan saving dan investment ni, kami dah rasa hebat! Kebetulan kami memang mencari-cari peluang untuk tingkatkan saving dan investment kami yang sebolehnya tidak membebankan duit gaji bulanan kami...

So, bila dah ada peluang depan mata kami terus GRAB!!!!!

Untuk pengetahuan korang, En. Marwan Fikri Bin Mustafar menyediakan peluang saving dan investment melalui :-

  • UNIT TRUST/PRS
  • ISLAMIC ESTATE PLANNING
  • ASB FINANCING
  • TRUST NOMINATION
  • TAKAFUL

Nak tau apa semua benda kat atas tu, boleh terus direct contact En. Marwan Fikri Bin Mustafar di 013-270 4243

Semua detail person in charge kami ni ada di gambar atas ni... Boleh terus set appoitment dengan beliau. Nak setting talk di company korang pun boleh. En. Marwan Fikri Bin Mustafar ni memang pusing SEMENANJUNG, SABAH & SARAWAK tau!!! 

Untuk makluman korang, suami kami invest dan saving melalui KWSP (Akaun 1). Memang langsung tidak membebankan dan usik duit bulanan kami... Just tunggu jelah duit tu beranak! En. Marwan Fikri Bin Mustafar akan maklumlah pada kami setiap kali progress. Pihak CWA juga akan pos statement ke rumah kita.

Manakala kami pula invest dan saving melalui CASH! Tak banyak pun, kami decide untuk simpan RM 100.00 setiap bulan. Kami juga invest melalui ASB juga. Alhamdulillah, setakat ni Allah s.w.t permudahkan urusan kami. Setiap hujung tahun kami check je berapa pulangan saving dan investment kami tu... Alhamdulillah, mampu tersenyum...

Masa muda & mampu bekerja inilah adalah waktu yang paling sesuai untuk kami usahakan asset, investment dan simpanan kami. Insya Allah, bila dah tua nanti takkan susahkan sesiapa! Walaupun anak sendiri... Korang,bila lagi? Kami yakin dengan En. Marwan Fikri Bin Mustafar! Korang pasti menyesal jika tidak bermula dari sekarang...

En. Marwan Fikri Bin Mustafar
013-270 4243

Tuesday, March 20, 2018

Kek SEDAP di FarraDelight

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...



Apa khabar semua? Kami hanya sahabat semua sihat hendaknya. Almaklumlah, sekarang ni musim tak boleh dijangka.
Sepertimana kami dah janjikan dulu, kami akan share dengan korang semua antara pihak-pihak yang telah sponsor serta membantu kami semasa Majlis Kesyukuran Perkahwinan adik kami tempoh hari.

Muhammad Mustaqim Bin Mustafar
&
Azlina Sukery

Alhamdulillah majlis selamat dengan jayanya berlangsung pada 17 Feb 2018 yang lepas. So Insya Allah kami ada kelapangan sedikit untuk update Blog ni. Sambil-sambil share dengan korang apa yang menarik sepanjang majlis berlangsung! 

Kami juga nak share dengan korang antara sponsor dan klik-klik terbaik yang menjayakan majlis keluarga kami ni.

Untuk hidangan di MEJA PEMANIS MULUT, kami hidangkan beberapa jenis kuih dan bubur. Antaranya Bubur Kacang, Kuih Lapis Pelangi (nanti kita share bab ni...next entry ek..), Pulut Manis dan Kek Mini ni...

Kek Mini Choc Rice

Kek Mini Oreo

Kek Mini Cherry

Memang best giler kek ni. Kami hidang tak sampai 1 jam pun, licin terus!!! Nasib baik lah kami dengar kata adik kami untuk simpan beberapa potong untuk family yang membantu belakang tabir. Almaklumlah, adik-adik kami memang suka makan kek ni! Terutamanya kek coklat!

Anyway, kami cukup berpuas hati. Semua tetamu enjoy dengan makanan kami sekeluarga hidangkan. Memang ada banyak sangat pilihan...
Terima kasih banyak kepada tetamu yang hadir...

Kepada korang yang sekitar Kelantan ataupun luar dari Kelantan nak order juga kek macam kami order ni, boleh terus LIKE, FOLLOW & INBOX/WhatsApp je sahabat kami ni. Kami berani jamin, korang memang tak salah pilih... Sebabnya kami pun tak salah pilih..!!


Instagram Farah Delight


Facabook : Wan Nur Farahiyani


Okeylah, terima kasih kepada korang semua sudi singgah d Blog kami ni. Jangan lupe SHARE & KOMEN ek... 
Selamat ORDER dan MENJAMU SELERA...
Semoga perkongsian kami ini dapat sedikit sebanyak membantu korang juga..

(^_^)

Thursday, March 15, 2018

Al-Fatihah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...


Apa khabar sahabat semua. Untuk entry kali ni kami mohon jasa baik sahabat semua sedekahkan AL-FATIHAH kepada arwah ayah adik ipar kami, En. Sukeri. Ayah mertua kepada adik kami yang baru menikah baru-baru ni. Arwah meninggal akibat serangan jantung!
Semoga arwah di tempatkan bahagia bersama-sama penghuni syurga...
Ameeennnn...


~~ AL-FATIHAH~~



Thursday, March 8, 2018

Selamat Hari Wanita!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...


SELAMAT MENYAMBUT HARI WANITA SEDUNIA kepada semua...
Semoga kaum wanita sentiasa success!



Sunday, February 25, 2018

CUPID LOVE untuk TETAMU COMEL

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..

Kami banyak menyepi kan setakat awal bulan 2018 ni. Sebenarnya kami membuat persiapan untuk Majlis Kesyukuran sempena Perkahwinan adik lelaki kami.

Muhammad Mustaqim Bin Mustafar
&
Azlina Sukery

Alhamdulillah majlis selamat dengan jayanya berlangsung pada 17 Feb 2018 yang lepas. So Insya Allah kami ada kelapangan sedikit untuk update Blog ni. Sambil-sambil share dengan korang apa yang menarik sepanjang majlis berlangsung! 
Kami juga nak share dengan korang antara sponsor dan klik-klik terbaik yang menjayakan majlis keluarga kami ni.

Untuk 1st entry berkaitan dengan majlis adik kami ni ialah koleksi DOORGIFT KANAK-KANAK yang telah kami siapkan khas untuk tetamu comel kami. 
Asyik jahit & siapkan untuk customer kami je, so kali ni kami luangkan masa & usaha kami untuk siapkan 100 ekor keychain CUPID LOVE ni...
Comel kan????



Ini adalah proses sebelum kami masukkan fiber dalam perut keychain ni. Kami siapkan poketnya & sayap di belakang. Hiaskan dengan butang jelly. Semestinya trending warna kontra di gunakan bagi menaikkan warna keychain kami untuk menarik perhatian tetamu comel kami nanti.



Proses final di julang dengan jayanya!!!!
Settle 100 unit keychain CUPID LOVE sempena majlis kesyukuran keluarga kami.


Bagi menambahkan seri & kemudahan kepada tetamu comel kami, setiap orang dari mereka akan menerima 1 kotak doorgift pink ni di mana dalamnya kami ceriakan dengan :-

1 KEYCHAIN CUPID LOVE
1 pakej JAJAN MIX PEANUT
1 BAR LOLIPOP SWEET

Actually tak la nampak macam biasa sangat sebab kami dah serikan dengan keychain kami tu. Lebih kurang macam beli gula-gula, then ada 1 hadiah misteri!!!
Gituwwww...!!!!

Okeylah, itu sahaja kami nak share dengan korang buat masa ni. 
Insya Allah di entry akan datang kami akan share lagi dengan korang antara penaja & pihak-pihak yang telah bekerjasama dengan kami bagi menjayakan majlis keluarga kami pada tahun ni.
Manalah tahu kalau korang juga berminat untuk menggunakan khidmat mereka nanti...

Terima kasih sudi baca entry kami pada kali ini...

Saturday, February 24, 2018

Self-Defense tips for EVERY WOMAN!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Lama bercuti dalam berblogging ni, so hari ni sementara join suami bekerja kita pun bekerja juga. Kalau nak tunggu hari lain memang susah sikit nak online. 
Kita nak share dengan korang semua salah satu step mempertahankan diri basic untuk semua wanita. Benda basic je tapi sekurang-kurangnya boleh membantu kaum wanita jika perkara sebegini terjadi kepada kita.







Semoga info yang kita share kali ni sedikit sebanyak dapat memberi ilmu kepada kita semua. Ini sebagai satu langkah berjaga-jaga.

Korang boleh je kalau nak share post kita pada kali ni..
No hal punye...

sumber : facebook